ADEMHALEN..


We denken er zelden over na. Maar we doen het altijd, ons leven lang, elk moment. Zonder houden we het hooguit enkele minuten vol. En hoewel de adem de bron van het leven is, besteden we vaak weinig aandacht aan de manier waarop we ademen. En de invloed die dat op onze manier van leven heeft.


En dat is zonde, want dit belangrijke lichaamsproces gaat automatisch, maar kan daarentegen ook door ons zelf aangestuurd en gecontroleerd worden. Zo versnelt de ademhaling bij inspanning en vertraagt juist in rust. Dit gaat meestal onbewust, daar hoef je weinig aan te doen. Maar soms ervaren we dat onze ademhaling niet past bij wat we op het moment aan het doen zijn. En vinden we geen echte ontspanning meer in rust. Hoe komt dit en hoe brengen we daar verandering in?

Je ademt zoals je leeft, je leeft zoals je ademt


Gedachten, gebeurtenissen, gevoelens en emoties hebben invloed op de ademhaling. Onze houding speelt een rol, maar ook het onbewust aanspannen van spieren door stress of emoties, zorgt voor een beperkte doorstroming in de ademhaling.


Als je snel ademt, wat we nogal geneigd zijn te doen in ons drukke veeleisende leven, zit er spanning in je lijf. Deze spanning voel je niet alleen in de spieren, maar ís ook vermoeiend. Want met een snelle ademhaling gebruik je lichamelijk en geestelijk meer energie dan nodig. Bij langdurige stress, of wanneer emoties lange tijd weggedrukt worden, stapelt de spanning zich in het lichaam. En kunnen er klachten ontstaan.


Hoe vrijer je ademt, hoe vrijer je leeft


Met bewust ademhalen kan je weer ruimte maken, voelen, in contact zijn met je lijf en kalm worden in je hoofd. Adem je vrij en ontspannen, dan geldt dat ook voor hoe je in het leven staat.


De ademhaling is dus een ontzettend krachtige en gevarieerde tool om te gebruiken in het dagelijks leven. Er valt veel winst te behalen door deze beter te benutten. Van een simpele adem-meditatie tot een snellere of actievere manier van ademhalen en alles ertussen. Voor diepe ontspanning of juist meer energie. Ademhalen is enorm veelzijdig.